Tuesday, June 1, 2010

Despre umor

Dupa o analiza personala, pertinenta si persistenta am ajuns la concluzia ca umorul s-a dat cu capul de pragul de sus in momentul in care s-au articulat cuvintele: "Doi copii numarau o bila".

Propozitia asta iti da ecran albastru, te lasa mut, iti lungeste bratele inerte pe langa corpul putin cocosat, iti amorteste buza inferioara care trage dupa ea doi cm in jos mandibula, iti fixeaza privirea in gol si in timpul asta iti gadila la subrat centrul umorului care se tavaleste spasmotic pe jos in interiorul corpului ramas perplex pe dinafara.

E un umor sec dar inteligent, savuros si zemos de ti se prelinge pe degete pana la cot in incercarea de a nu scapa nicio picatura pe jos.

Treaba grea cu umorul. Trebuie sa mergi intr-o echilibristica sub atenta supraveghere a lui Newton pe o sârma ingusta bine unsa cu vaselina. Cazi in stanga si vei da de cei care te dezumfla cu o miscare scurta din poignet ce da cap in cap atomii de azot cu cei de oxigen din aer si iti spun cu un ton superior "o stiam p'asta. E veche.". Te dezechilibrezi in dreapta si intalnesti aceiasi oameni, dar mai pe faza, care te lasa sa construiesti bancul pana spre replica climaxica si o spun inaintea ta, desumflandu-te.

Pe locul doi, dupa bancul din introducere se afla urmatoarea discutie in care un prieten ii spune celuilalt:
- Mi-am format un cvartet.
Celalalt intreaba:
- Pai si cati sunteti?
- Suntem trei.
- Cum trei?
- Pai da, eu si cu frate-miu.
- Pai ce, tu ai frate?
- Nu, dar de ce intrebi?

Cata prezenta de spirit! Ce inteligenta! Ce sclipire! Cat umor eliberat in doze treptate! Cat farmec!
Dar destul despre mine. Voi ce mai ziceti?

26 comments:

  1. Jaska bacsi are legatura cu topicul precedent.
    Saracu' a fost inmormantat cu tot cu bancul din care facea parte. Asa sa ramana!

    ReplyDelete
  2. doi copii imparteau un neuron :)
    btw se scrie Jozska bacsi, erted?
    na szia

    ReplyDelete
  3. Nu stiu cum se face ca din imparteala asta la mine n-a ramas mai nimic. :)

    Nu conteaza cum se scrie Jozska. Important e sa NU se scrie. E singurul banc pe care il stie nevasta-mea si daca as numara de cate ori l-am auzit as ajunge la infinit ca Chuck Norris. Si asta de doua ori.

    ReplyDelete
  4. Am inteles, sa traiti :) mi-am facut de rusine radacinile maghiare dar pentru neuron nu va fi nicio surpriza ;)

    ReplyDelete
  5. Intrucat tema ne permite si ziua semi-ploioasa a produs o invazie de melci, doresc sa ma produc si eu cu un banc in locul de fata:
    Concurs de adunat melci intre un moldovean, un oltean si un ardelean. Dupa jumatate de ora se face punctajul: moldoveanul, mai cantase, mai adunase melci, mai culesese niste floricele, se prezinta cu un sac de melci; olteanul, iute din fire, are doi saci plini. Iar ardeleanul... "decat" vreo 10-15 melci pe fundul sacului. Intrebat ce s-a intamplat, ofera urmatoarea explicatie: "Apoi, die catie ori ma apropiam de ei sa-i prind, melcii "Tusti!" in tufisuri."

    ReplyDelete
  6. Sara* zi si mie bancul cu Jozska bacsi :)

    neuro-nul* lasa modestia ca macar tu mai ai urme de idei dar la mine s-a creponat tot tot si falfaie flendurindu-se in vidul aberatiei:)

    ReplyDelete
  7. :-)
    Probabil si tufisul era doar o samanta plantata in pamant la momentul in care ardeleanul s-a aplecat dupa vitezist.

    ReplyDelete
  8. Sara, te rog sa rezisti tentatiei de a-l trezi la viata pe Jozska!

    Spun si eu ca si cand n-as fi zis la fel si de cele doua infinituri.

    ReplyDelete
  9. Tinand cont de faptul ca acest banc are haz doar recitat cu puternic accent maghiar respectiv doar pe cale orala si de faptul ca nu doresc sa fie trecute cu vederea bancurile neuron-ului din cauza lu' jozska bacsi, ce sa fac...inca rezist si nu-l spun. Daaar...la urmatoarea invitatie io nu mai cedez si imi risc toate beneficiile financiare prezente si viitoare ce cu drag ma leaga de neuron :p

    ReplyDelete
  10. Eu zic sa il resuscitam pe Jozska! Macar sa ostoim curiozitatea creponata.

    ReplyDelete
  11. Ai scris despre umor, fara umor ... e ca si cum ai scrie despre dragoste cand esti casatorit sau despre Romania fara Jozska ... hmm, asta chiar se poate !
    @Sara : considera invitatia mea de a spune bancul un cec in alb :)

    ReplyDelete
  12. brother, chiar imi plac prietenii tai :)
    dar pentru ca Sara sa ramana cu toate beneficiile ei legata cu drag de neuron propun sa spuna bancul chiar el...The neuron
    Sara tu va trebui sa-l convingi si-apoi sa-l convingem si pe Catalin ca poti sa scrii despre dragoste si daca esti casatorit si Romania e plina de Jozskalai :)
    si-apoi sa-l convingeti pe neuron sa nu ma dea afara in suturi de pe blogul lui....please

    ReplyDelete
  13. Gata, nu mai pot; aud cuvantul cec si restul se intuneca :p

    Asadar, a se citi pe maghiara ;)

    La o adunare de partid, pe vremea comunistilor, li s-a dat voie si ungurilor sa-si spuna punctul de vedere. Si primul a venit jozska bacsi, care a inceput asa:

    "Eu, dragi tovarasi si prieteni, am fost la CAP, am vazut ca era carne, era animale, era oua, era de toate. Am fost la magazin si nu era nimic. Eu o singure intrebare am: unde este carne, unde este animale, unde este oua?"

    Lumea tace malc si cumva cumva trece momentul penibil. A doua zi vine la cuvantare peter bacsi, care incepe la randul lui:

    "Eu, dragi tovarasi si prieteni, am fost la CAP, am vazut ca era carne, era oua, era animale, era de toate. Am fost la magazin, nu era nimic. Eu o singure intrebare am: jozska bacsi unde este?"

    :D

    p.s. de nu voi mai cometa la postarile neuron-ului, vom sti cu totii de ce ;))

    ReplyDelete
  14. Apropo ca ai amintit de Chuck Norris mai devreme. De curand am intrat si eu in contact cu bancurile ce-l au ca parsonaj. De ex: "Toata lumea are tricou cu Superman. Superman are tricou cu Chuck Norris." sau "Daca Chuck Norris e in intarziere timpul ar face bine sa-l astepte!" sau unul pe engleza "After crossing a river Chuck Norris doesen't get wet, the water gets Chuck Norris."

    ReplyDelete
  15. Creponato, ma bucur ca iti plac prietenii mei. Cu ei o sa raman. Sara va suferi un accident accidental, fortuit si pe neasteptate, in care eu, nu voi fi implicat, binenteles.
    Pacat de ea, stia bancuri bune. :-p

    Beni, noi traim doar pentru ca Chuck Norris ne-a lasat in viata. Daca nu crezi, poti sa-i scrii la yahoo@chucknorris.com.

    ReplyDelete
  16. Sara* beton bancul :))))
    neuron brother* sa inteleg ca si eu zbooor...
    Catalin* vezi ce-ai facut, cec in alb semnat Jozska bacsi, vai, vai

    ReplyDelete
  17. Breeeee, Jóska bácsi o murit de pe vremea când Dică juca la Steaua şi eu eram fanul lui! =))

    ReplyDelete
  18. Tu nu zbori ca pentru asta iti trebuie mai multa aerodinamica. Creponeala nu-i facuta pentru zbor. ;)

    @Arcadia
    Ma bucur pentru sustinere. Asa ziceam si eu. Am vazut si poza de la ceremonia cu pricina.

    Apropo de Dica, vad ca ai scos la inaintare in terenul advers o alta iscalitura a eroului maghiar. Probabil de aici si confuzia de care profita Sara.

    ReplyDelete
  19. Aştept să mă provoace creponatul la duel, să ne batem pentru Jóska! =))

    Pentru Dică mă bat cu tine. En garde!

    ReplyDelete
  20. Jozska este derivat al numelui Jozsef care se scrie exact asa, ok, cu accent pe o e drept dar la mine nu este
    so, peace man, peace, fara duel :)

    ReplyDelete
  21. Ah arcadia, saru'mana pentru reabilitare :D Creponato draga, prietenu' google zice la fel ca arcadia ;)) dar ce conteaza cum se scrie... dupa atata transmitere verbala a venit timpul ramanerii lu joska bacsi in cronici :D

    savurati-l! :p

    ReplyDelete
  22. Eu cred ca orice text citit pe limba maghiara, cu adaosul potrivit de accent si intonatie, poate sa fie de-a dreptu' amuzant ... sa ne inchipuim cate un necrolog pentru Attila, Ferencz si altii ca ei :) ... in cronici cu voi!

    ReplyDelete
  23. Catalin, nu-i bine sa dorim moartea ungurilor. Mai bine sa-i facem sa si-o doreasca singuri. ;)

    Pentru toti care citesc si cred ca au de a face cu comentarii xenofobe, sa stie ca orice asemanare cu viata reala este pur ... intentionata. :)

    Nevasta-mea este putin unguroaica. De ce i-as dori raul?
    Hmm... nu raspundeti la aceasta intrebare! ;)

    ReplyDelete
  24. Recunosc faptul ca nu te credeam in stare de-atata imaginatie. Ca sa pun gaz pe foc, as spune ca mariajul cu o semiunguroaica a fost cel binefacator. (Daca nu auzeai bancul despre Ioshcobaci cu-atata obstinatie, nu simteai nevoia sa gasesti ceva mai bun).
    Acum tre s-o impac pe Sara..aa? Pai Sara, bancul cu Ioscobaczsi (sper sa nu fi gresit) mi s-ar parea bun daca n-ar fi un refren lung pentru strofele prea scurte ale vietii. (daca as fi in locul vostru as fi mandru de mine)

    ReplyDelete
  25. Refren prea lung pentru strofele vietii? Wow! Da, sunt mandru ca blogul meu este gazda unei asemenea analogii muzicale.

    Si da, daca uneori se intampla sa fac ceva bine este pentru ca Sara mi-a zis sa fac asa.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.