Wednesday, October 6, 2010

Trafic de soferi

Fiecare sofer are certitudinea ca abilitatile lui de a manevra automobilul sunt mult peste media celorlalti conducatori auto. Si pe buna dreptate. Exista undeva in tara asta, trei soferi care conduc atat de prost incat trag in jos media abilitatilor din spatele volanului si ne lasa pe noi, toti ceilalti, deasupra liniei. Ei sunt angajati de un consortiu de firme producatoare de masini si platiti cu bani grei doar pentru a exista si, astfel, a injecta endorfine in orgoliul nostru, al soferului tipic.

Asadar, la volanul masinii cu numarul 1 se afla soferul care porneste mereu cu frana de mana, mana pe poseta, poseta peste tot. Asta deoarece nu a gasit cheile decat dupa ce a revarsat doar o mica parte din continutul ei pe jos, bord, scaun si bancheta din spate. Oscileaza intre pasaje cu acul turometrului in zona rosie in timp ce indicatorul de viteza tine aproape de zero si portiuni de innecari repetate ale motorului si smucituri atasate. Inchide portiera lasand un colt din rochie fluturand in vant. Nu e interesata de ABS sau ESP dar stie ca masina trebuie sa aiba abtibilde cu flori si neaparat oglinda in parasolarul soferului.
Dupa ce a mers tot drumul calare pe linia dintre benzi, parcheaza perpendicular pe marcajele delimitatoare. Din a treia incercare.

Masina cu numarul 2 este in general o dacie veche dar foarte bine intretinuta si condusa tacticos si cu mandrie de sofer doar dupa ce si-a potrivit palaria pe cap.
De obicei este la pensie. Are probleme cu colonul dar nu si cu coloana. Coloana de masini adunata in spatele lui si formata din soferi grabiti si nervosi cu voci ragusite si claxoane tocite. El nu vede, nu aude. Mentine cu obstinatie viteza de croaziera la doua noduri in afara localitatii, unul in localitate si unul la cravata.

La volanul masinii cu numarul XES-96-B descoperim o dovada vie ca selectia naturala functioneaza. Jungla l-a dotat cu abilitati inconfundabile pe care le foloseste si cand paraseste habitatul natural mergand la mare sau la munte. Taie linia dubla, taie curba, taie faţa altora. Totul dupa cum il taie capul. Tot la capitolul taieri se include si respectul sau modestia de pe lista insusirilor. Nu e impresionat de bariere sau semafoare nici radar sau girofare. Are masina tunata dar nu arunca bani pe extraoptiuni inutile cum ar fi semnalizatorul. Arunca in schimb alte hartii. Pe geam. Impreuna cu alte lucruri trebuincioase pe marginea drumului.

Eu am numarat doar trei astfel de soferi.
Dar, oamenii se impart in 3 categorii: unii care stiu sa numere si altii care nu.

13 comments:

  1. Aham...! Tromboneala, tromboneala, dar la sfarsit te-ai dezis de soferie si te-ai apucat de numerologie! Concluzia: al 4-lea tip de sofer, cel care fuge de responsabilitate; nu stiu ce masina conduce, dar e destul de abil sa ne "conduca" cu vorba. =))

    ReplyDelete
  2. Eu nu conduc nici macar la mine in familie daramite un Porsche Cayman.

    ReplyDelete
  3. Soferul de gen feminin expus la nr.1 trebuie reabilitat de arcadia :D
    Io te reabilitez pe tine care o conduci pe suzy la fel ca pe nevasta, adica ireprosabil ;)

    ReplyDelete
  4. Arcadia nu se incadreaza la "exhibit number 1". Conduce foarte bine si nu m-as aventura intr-o liniuta cu ea deoarece orgoliul meu masculin ar iesi cel putin ranit la umar.

    Deci pe tine si suzy va conduc la fel? Hmmm... totusi nu stiu care din voi consuma mai mult. :-p

    ReplyDelete
  5. Fiecare dintre noi cred ca a intalnit exemplare din cele trei categorii, si poate se va spune : "da, faceti voi pe desteptii !!" insa e clar ca sunt probleme reale cu acordarea permiselor (tip Pitesti) unor persoane. O sa povestesc pe scurt aici cate o intalnire cu cate un sofer din fiecare categorie enumerata de tine.
    1. O doamna respectabila se chinuia sa plece din fata blocului unde locuiesc la volanul unui "bolid" mult prea puternic pentru indemanarea respectivei. Cheie in contact, baga in viteza si ... surpriza, masina nu se misca. Am ciocanit usor in geam sa o atentionez ca are frana de mana trasa insa, orgolioasa a ignorat atentionarea si a demarat cu furie lasand doua dare groase de cauciuc pe asfalt.
    2. La un bloc vecin, un domn trecut bine de prima tinerete si-a montat la un moment dat alarma pe masina (1310). Fiind la pensie, a cumparat alarma din Cora si a "montat" dracia singur... Dupa 1 saptamana de certuri cu toata suflarea din jur, si o baterie noua la masina a demontat minunatia, urla in continuu, zi - noapte...
    3. Ma intorceam intr-o dimineatza de la un oarecare eveniment cu taxiul. Pe sos Stefan cel Mare, la un moment dat, se aude cu putere vocea inconfundabila a "marelui" nostru rapsod Nicolae Gutza. La semafor, se opreste langa taxiul in care ma aflam, o minunatie de Bentley, geamurile jos, "muzica" la maxim, cotul pe geam, ce sa mai, o splendoare. La urmatorul semafor, nu pot sa ma abtin, deschid geamul si ii strig individului : "Seful tau stie ce faci cu masina lui noaptea ? Lasa muzica aia mai incet ca poate te suna si o incurci daca nu auzi telefonul". Taximetristul si cei care mai erau in masina cu mine au lesinat de ras.. Tipul a inchis geamul si a demarat in tromba... nu a zis nimic :D

    ReplyDelete
  6. He he he! Draga Sara, multumesc pentru ridicarea mingii la fileu.
    Draga neuronule, pana aici ti-a fost! Deoarece in cuprinsul postarii n-ai specificat clar ca nu toate detinatoarele de posete au "abtibilde" pe masina si nu stiu ce-i aia ESP si ABS de-a trebuit sa-ti bage Sara deştele-n ochi ca sa nominalizezi excepţiile, te silesc sa spui cititorilor tai cine ti-a facut pana de cauciuc, in parcare, dupa ce-am iesit de la film. Si sa-i amintesti si de prietenii tai, barbati pricepuţi, care ne insoteau.
    Succes! =))

    ReplyDelete
  7. @Pro Natura
    Deci si tu i-ai intalnit pe cei trei. Si eu care credeam ca ei sunt ocupati doar sa-mi iasa mie in cale. ;)

    ReplyDelete
  8. @Arcadia

    Varianta 1: Eu doar am zis de soferul numarul 1 si voi, ca niste cititoare neatente, ati sarit repede la concluzia ca vorbesc despre femei. Ca si cum doar o femeie ar putea purta rochie si poseta. Misoginelor! :-p

    Varianta 2: Am fost si eu linistit la film si cand ies, ce vad? Cineva mi-a facut (a se citi, provocat) pana la masina. Deci tu erai. :-p

    Varianta 3: Binenteles ca te-am lasat sa faci pana. Doar n-ai fi vrut sa te las la volan. :-p

    Varianta oficiala: Recunosc, ne-ai facut de rusine pe noi, toti masculii priceputi si orgoliosi care nu suntem in stare nici macar sa facem o pana. Happy? :-)

    ReplyDelete
  9. Sunt convins ca si eu la randul meu am fost subiect de ... discutii sau bancuri. Nu vreau sa par "regele soselelor" insa sunt anumite personaje... de poveste... si merita sa citeasca si altii :). Oricum, prefer asa decat monotonia de pe soselele din vest, unde participantii la trafic sunt calmi, respectuosi, altruisti... etc, si pe deasupra, merg si pe mizeriile alea de autostrazi perfecte. Nu tu o explozie de cauciuc la o trecere de cale ferata, nu tu o groapa, nu tu un tip sa-ti spele parbrizul... Daca toate acestea se vor remedia la noi (lol) promit sa emigrez in (?!?!?!?wtf) Koreea de Nord sau... ma rog astept sugestii ;)

    ReplyDelete
  10. Cum, doar trei soferi? Si cine omoara pe sosele?

    ReplyDelete
  11. din trei exemple două sunt în familia mea :)))

    ReplyDelete
  12. @Pro Natura
    Exact. La noi e mai fain. Nu te plictisesti niciodata. Ochii vad degete, urechile se blocheaza la combinatia de mame, morti si reproduceri, faţa se inroseste de rusine, mainile trag brusc de volan din cauza cainilor etc. Ce mai, e distractiv (a se citi distructiv). ;)

    @Liana10
    Astia trei omoara doar nervii si timpul. Sper.

    @Creponata
    Oops. N-a fost cu directie. :-p
    Ce lume mica dom'le. Deci ne cunoastem rudele reciproc.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.