Tuesday, October 12, 2010

Scara ca ţara

Daca familia este atomul de baza al societatii, scara de bloc reprezinta molecula ţării. Sub deviza "du-te si joaca-te la scara ta!", vorbim de scara de bloc ca ţară, dar la o alta scară.

Astfel, pentru ca o scara de bloc sa functioneze corect trebuie ocupate urmatoarele posturi:

Seful de scara: responsabil de anunturile scrise atent cu un creion bont pe o foaie de dictando veche. Detine o gramatica proprie si o va afisa mandru la avizier: "S-ă aducie-ti bani pentru femeiea de servici!".
Se va plimba tantos pe casa scarii avand vesta tricotata, ochelari borcanici si nelipsita sapca muncitoreasca pe cap.

Pensionara: sta la etajul 1, chiar deasupra intrarii si detine un device intern de contorizare a persoanelor ce folosesc usa.
Intotdeauna gata sa te ajute: "Nu mergeti acasa ca sotia e la piata! A fost inainte la magazin si a luat doua cepe si un kilogram de rosii cam verzi."

Gospodarul: trebaluieste zilnic prin casa si foloseste cu spor intervalul de liniste. Poseda bormasina cu senzori de presiune atasati la pernele vecinilor si o porneste cu percutie doar cand detecteaza intinderea la orizontala a celorlalti locatari.

Mecanicul: poseda dacie 1300 din '74 si tot de atunci maiou alb ce-i pune in valoare podoaba axilara. Mestereste zilnic chiar in fata intrarii. Traiectoria masina-apartament este minutios evidentiata de petele de ulei de motor. Sta la ultimul etaj.

Melomanul: detine sistem stereo HiFi cu potentiometrul blocat la maxim. Are un singur CD cu o melodie pusa pe repeat. Are si trompeta.

Betivul: Pe langa doua beri si trei sticle de vin de la crasma din cartier, prin venele lui curge patriotismul. Cunoaste prima strofa din imnul national si convoaca repetitii cu toata lumea la ore mici.

Noul vecin: s-a mutat de curand. Are colturile si canturile mobilei murdarite cu var alb pe care l-a luat din zgarieturile de pe peretii casei scarii pe care se jura ca nici macar nu i-a atins.

Artistul: detine spray cu vopsea si cunoaste cuvinte din patru litere de pus cu maiestrie grafica pe usa de la lift.

Mahalagioaica: a se observa genul feminin al subiectului. S-a incercat in trecut inlocuirea ei cu un grup de 10 barbati. Un esec lamentabil. Acapareaza luarile de cuvant la sedinta de scara si le umple cu estimari mililitrice despre consumul de apa al vecinilor care fura lichidul din calorifere, raportari milisecundice despre depasirea timpului regulamentar de vizita si multe alte lucruri pe care niciun muritor n-a reusit sa le asculte vreodata pana la capat.

Pana la ora publicarii postului nu terminase de vorbit.

P.S.
Cocalarul: El nu are loc de parcare platit la primarie, el parcheaza unde vrea muschii lui, ca are Q7 alb-galbejit-mat. Se imbraca in "treling" alb, de firma, adidasi de firma, ceas de firma (asta e fake, dar noi adica nu ne prindem!),lant gros de aur plus bratara, (set cumparat de la turci, in vacanta din Antalia) si nevasta mai inalta ca el cu 40 cm, blond platinat-ars, unghii 4 cm cu picturi rurale, geanta DG si pubis la vedere.
Baga-l in lista de locatari pana nu-si asmute pitbulul pe tine!

Cu multumiri Arcadiei pentru descrierea completa a ultimului locatar.

20 comments:

  1. Sa nu gasesti tu loc pe scara pentru vecina Crudu... :p

    ReplyDelete
  2. Eu nu stiu despre ce vorbesti. O fi de la alta scara. :-"

    ReplyDelete
  3. mai e educatoarea beţivă cu ciorapi de plasă rupţi la care aspiră romantic mecanicul şi Tanţa, The vecina, aia de poartă fustiţa aşa de scurtă încât e o adevărată muză pt artistul care o pictează pe pereţii din lift în timp ce face lucru manual între etaje...aaa, şi tanti Crudu, bineînţeles :)))

    ReplyDelete
  4. Genial!

    La mine mai este Politistul. Asta pazeste cu sfintenie locurile de parcare. Daca parchezi pe locul lui Mahalagioaica ta e mic copil pe langa el =))

    ReplyDelete
  5. Mda, cred ca am inchis preselectia inainte de a se ocupa toate posturile.

    Mansardam blocul si ii primim si pe cei mentionati de voi. ;)

    ReplyDelete
  6. Eu sunt de acord cu tipologiile prezentate. Mi se par suficiente, nu si necesare, dar ele exista in fiecare comunitate "bloculara". Cat despre abilitatile gramaticale ale presedintelui de bloc, acestea sunt intr-adevar trasatura de caracter definitorie a personajului. Oare cum se face ca la fiecare bloc persoana agramata e cea dispusa sa isi asume "functia suprema"?

    ReplyDelete
  7. Eu cred ca exista o lege prin care scara de bloc primeste deduceri la intretinere daca angajeaza ca presedinte persoane cu disabilitati gramaticale. :)

    ReplyDelete
  8. Ai uitat de ochelaristu' de la parter, cu masina si nevasta noua, care mereu are ceva de comentat. Daca nu se integreaza in comunitate ... sa se integreze in peisaj!

    ReplyDelete
  9. Absolut. Mai bine integrare in absolut. Nimic.

    ReplyDelete
  10. Imi imaginez ca esti agramat, gospodar si paros la axile; stiu ca esti meloman, artist si noul vecin - nu mai ramane decat sa ai nevasta mahalagioaica si pensionara si esti deja un canditat serios la "Crudu, dragostea mea!"

    ReplyDelete
  11. Ma regasesc in toate dar sa stii un lucru, nevasta-mea nu-i pensionara! :)

    ReplyDelete
  12. Ma asteptam sa zici ca nevasta ta nu e Crudu ... dar cine sunt eu sa judec !?

    ReplyDelete
  13. Ceea ce ai descris tu este complet adevarat.Eu am avut asemenea oameni pe vremea cand inca mai traiam in Romania.Ar trebui puse la avizierul blocului ,poate asa isi vor mai vedea de viata lor si nu a altora !

    ReplyDelete
  14. Deci imi confirmi ca Romania este doar o scara de bloc multiplicata pe 238.000 km2.

    ReplyDelete
  15. vecine, ai uitat de vecinul cocalar! Pai se poate?
    El nu are loc de parcare platit la primarie, el parcheaza unde vrea muschii lui, ca are Q7 alb-galbejit-mat. Se imbraca in "treling" alb, de firma, adidasi de firma, ceas de firma (asta e fake, dar noi adica nu ne prindem!),lant gros de aur plus bratara, (set cumparat de la turci, in vacanta din Antalia) si nevasta mai inalta ca el cu 40 cm, blond platinat-ars, unghii 4 cm cu picturi rurale, geanta DG si pubis la vedere.
    Baga-l in lista de locatari pana nu-si asmute pitbulul pe tine!

    ReplyDelete
  16. Nevasta minunata a rezolvat problema asemanarii ei cu pensionara, mahalagioaica si tanara inocenta Crudu, prin mijoace domestice potrivite preocuparilor ei. Astfel, infometat si lipsit de unele utilitati indispensabile lui, neuro-nul s-ar putea sa raspunda mai greu comentariilor de mai sus. Daca totusi o face, este pentru ca mi-a fost mila de el. :D

    Se afla in curs de elaborare si strategia pe termen lung pentru Cata. ;)

    ReplyDelete
  17. Gata vecina, l-am bagat si pe cocalar in ... bloc, adica blog.

    ReplyDelete
  18. Si uite asa iar vine nevasta si face ordine. Ea face, eu le dau. :-p

    ReplyDelete
  19. Vine baiatu'. Imediat un post pentru domnu'. :)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.